KANINHOLD
Informasjon om kanin

Kort om kanin:

-Kaninen er IKKE en gnager, men tilhører harefamilien (lagomorpha).

-Kanin = Oryctolagus

-Kaninen er IKKE et flokkdyr, men et kolonidyr.

-Kaninen er et skumringsdyr, mest aktive morgen og kveld.

-Kaninen er koprofag, dvs at den spiser blindtarmsavføring for å overleve.

-Kaninen er et "stille" dyr. De har ganske svakt kroppsspråk og nesten ikke lydspråk, og kan derfor være vanskelig å forstå.

-Kaninen skjuler smerte, dette fordi de i naturen er byttedyr, der svakhet kan bety døden.

-Kaninen kan bli over 10 år gammel.

-Kaninen tåler kulde meget godt, ned til -30 grader, så lenge de har det tørt og trekkfritt, men de tåler ikke varme så godt. 

TO KANINER SAMMEN?
Kaniner er sosiale dyr, men svært territorielle. Ved kjønnsmodning kan de begynne å dominere hverandre ganske kraftig (rir på hverandre). Da bør du skille dem! Du må heller ikke sette sammen to voksne, fremmede dyr. De kan skade hverandre alvorlig! Jeg anbefaler kastrering av begge kjønn viss du skal ha to voksne kaniner sammen. Jeg anbefaler allikevel ikke å ha to kastrerte hanner sammen, men to hunner eller en hann og en hunn.

PLASS
God plass å bevege seg på er avgjørende for kaninens livskvalitet. Kaninen bør få komme ut av buret minst 1 gang per dag å få løpe fritt. Det beste er 3-6 timer hver dag. Kaniner er nysgjerrige og gnager gjerne på ledninger, lister++. Hold alltid øye med kaninen, kjøp ledningebeskyttere!

RENE OMGIVELSER
Kaniner er renslige dyr, og kan trenes til å bruke kanindo. Ikke bruk kattesand i kanindoen, viss de spiser den kan de få alvorlige fordøyelsesproblemer. Bruk spon eller miljøstrø, og ha litt høy i doen. Buret bør rengjøres minst 1 gang per uke.

FÔRING AV KANIN 
Kaninens tarmkanal er laget for å klare seg på næringsfattig kost. Fiber er viktig for en optimal tarmmotorikk, og høy bør derfor utgjøre mesteparten av kaninens kost. Den største feilen kanineiere gjør er feilfôring. Ca. 80% av sykdomstilfeller hos kaniner skyldes dette. Vær veldig nøye med hva du gir kaninen!

HØY ER HOVEDFÔRET!
Ca. 85% av alt kaninen spiser bør være høy. Kaninen skal ha fri tilgang til høy. God kvalitet på høyet er viktig. Det skal være grønt, grovt og lukte friskt. Muggent høy kan føre til kolikk og død hos kanin. Gi kaninen høyet i en høyhekk. Kaninen vil ikke spise skittent høy.

PELLETS
Kaninen bør ikke ha gnagerblanding/blandingsfôr som inneholder mye fett, jeg anbefaler å bruke pellets! Det er fordi den inneholder alt kaninen trenger, og alle bitene er like, så kaninen ikke sorterer ut det den synes er best. Dosering: 20-25 gram per kilo kroppsvekt / dag. Fordeles på ett eller to måltid. Kaniner som er veldig aktive eller brukes i avl, kan få noe mer. Kaninunger kan få fri tilgang, eller fôres etter ca. voksenvekt fram til de blir 10 uker gamle. Da kan du gi 50-60 gram per dag. Når kaninen er 6 måneder gammel fôrer du etter vekt, altså 20-25 gram per kilo kroppsvekt. Men husk at det også er viktig å fôre etter hold! Altså at to kaniner som veier det samme, ikke nødvendigvis har det samme fôrbehovet.
Det ideelle innholdet i pellets for vedlikehold:
-Råprotein: 12-15 %
-Råfett: 1,5-2 %
-Råfiber: minst 18 %
-Kalsium: 0,4-0,6 %
-Fosfor: 0,2-0,5 %
-Råaske: 5 %

VANN
Vann skal alltid være tilgjengelig, og skiftes ut hver dag. Vitamintilskudd i vannet er ikke nødvendig til friske kaniner som blir fôret på fullverdig pellets, men brukes ved sykdom eller svekkelse på noen måte.

FRUKT, GRØNNSAKER OG BÆR
Kaniner har flere smaksløker enn oss mennesker, og setter pris på en variert diett. Men det mange gjør feil er overfôring. Ikke gi mer enn 1 spiseskje frukt eller bær, og 2-4 dl grønnsaker per dag. Grønnsaker kan man begynne å gi forsiktig når kaninen er 3 måneder gammel.

OVERGANG TIL NYTT FÔR
Bytt aldri fôr brått til kaniner, utfallet kan bli kritisk. All overgang og introdusering av nytt fôr skal foregå gradvis og forsiktig. Start med en liten bit, og øk gradvis. Viss avføringen blir løs, stopp! Bruk gjerne én uke på fôrbytte/tilvenning. Dette synes jeg er spesielt viktig om våren når man begynner å fôre på grønt gress!

LYKKE TIL!

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

19.12 | 20:03

Jeg syns dikten var veldig kul

...
21.12 | 13:10

flotte ord...Gode og .koselige å lese ...jeg har det fortreffelig når jeg nyter det som er på dine sider

...
21.07 | 02:22

hei ...
dette er Dsv. kaniner som jeg ikke har nå
men det kommer og er flere i kaninstallen
som ikke er lagt ut enda

...
19.07 | 22:45

hej.
kanin på billed 2 er det en pige eller en dreng.
for nøj hvor er den bare super kær
Mvh Sofie og Freja

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE